Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 28-05-2018

Het internet biedt vele mogelijkheden om geld te verdienen, helaas ook voor criminelen. Als je niet goed oplet, kun je het slachtoffer worden van oplichting door internetcriminelen. Door je goed te verdiepen in de vele methoden van internetoplichting, kun je voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van kwaadwillende personen op het internet. Daarom lees je op deze pagina meer over phishing.

 

Phishing: een korte introductie

Phishing is een bekende vorm van oplichting op het internet. Criminelen die deze methode gebruiken om mensen online op te lichten, benaderen hun slachtoffers actief via e-mail. Ze sturen een mailtje met een bepaalde inhoud, inclusief link. Als de ontvanger van de mail op deze link klikt, komt hij of zij op een valse website terecht. Op deze website vindt vervolgens de internetoplichting plaats.

 

De meeste phishing e-mails worden verstuurd door zogenaamd betrouwbare instanties, zoals banken, creditcardmaatschappijen of bekende webwinkels. In feite worden de mails opgesteld door internetcriminelen, die zich als betrouwbare instantie of betrouwbaar bedrijf voordoen. Omdat de afzender van een phishing mail betrouwbaar lijkt, trappen veel consumenten in deze vorm van internetoplichting.

 

De link in een phishing mail

In een phishing mail staat naast tekstuele inhoud, ook altijd een link. Klik je op deze link, dan kom je op een bepaalde website terecht. Deze website lijkt op de website van een voor jou bekende instantie of een voor jou betrouwbaar bedrijf, zoals je creditcardmaatschappij of een webwinkel. Nu word je gevraagd je inloggegevens in te vullen. Doe je dit inderdaad, dan krijgt de oplichter deze gegevens in handen. Nu kan de oplichter geld van je rekening halen, spullen bestellen op jouw naam of je gegevens op een andere manier misbruiken.

Phising

Een phishing mail herkennen

Het is belangrijk niet op de link in een phishing mail te klikken. Doe je dit toch, vul dan in ieder geval niet je inloggegevens in. Maar hoe weet je of een mail wel of geen phishing e-mail is? Onderstaande tips helpen jou een phishing mail te herkennen.

 

Tip 1: wees realistisch

Een bank, creditcardmaatschappij of ander legitiem bedrijf zal je nooit per e-mail vragen om je inloggegevens, zoals de gegevens die je gebruikt om in te loggen bij internetbankieren. Als je een mail krijgt van een bank of creditcardmaatschappij met de vraag om jouw gegevens online op te sturen, moet je realistisch zijn en hier simpelweg niet in trappen.

 

Tip 2: laat je niet bang maken

Veel phishing e-mails spelen in op de angst om opgelicht te worden. Je leest in de mail bijvoorbeeld dat er iemand geprobeerd heeft om in te loggen op jouw account. Of je even je inloggegevens in wil vullen, om te bevestigen dat jij niet de oplichter bent die je account probeert te hacken? Laat je niet bang maken als je dit soort mails krijgt. Door je angst in te boezemen, hopen de internetcriminelen juist dat je in gaat loggen.

 

Tip 3: check het taalgebruik

Zie je veel spel- en/of typefouten staan in de mail die je hebt ontvangen? Dan is de kans groot dat het om een phishing mail gaat. Ook als de mail onpersoonlijk is, bijvoorbeeld met een aanhef als ‘beste klant’, is de kans groot dat het om een phishing mail gaat.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -