van Vimexx op 11-06-2018
Er zijn vele verschillende web- en proxyservers. Eén van de bekendste web- en proxyservers van dit moment, is Nginx. Meer over Nginx, uitgesproken als ‘engine-x’, lees je op deze pagina. Zo lees je niet alleen wat Nginx precies is, maar ook welke functies deze web- en proxyserver heeft.
Nginx: een korte kennismaking
Nginx is een webserver en een reverse server, die ontwikkeld is door Igor Sysoev en geschreven is in de bekende programmeertaal C. Je kunt deze server gebruiken voor http-protocollen, maar ook voor pop3-protocollen, imap-protocollen en smtp-procollen. Nginx draait op Unix, BSD, OSX, Solaris, AIX, Linux en Windows. De web- en proxyserver kan enkel gebruikt worden met de juiste licentie. Deze licentie lijkt een beetje op een BSD-licentie.
Nginx is sterk gericht op het leveren van hoge prestaties, met een laag geheugengebruik. Uit recent marktonderzoek is gebleken dat het marktaandeel van Nginx in 2016 ruim 30 procent was. Bijna 15 procent van alle Belgische domeinnamen draait op Nginx. In Nederland is dit bijna 12 procent. Het marktaandeel van Nginx is niet voor niets zo hoog. Deze web- en proxyserver presteert simpelweg erg goed, zonder veel geheugen te gebruiken.
De functies van Nginx
Nginx heeft vele verschillende functies. De belangrijkste functie van de web- en proxyserver, is dat Nginx meer dan 10.000 gelijktijdige connecties af kan handelen. Dit doet de server met een bijzonder laag geheugengebruik. Verder heeft de server een authenticatie-module, ondersteuning voor https en ondersteuning voor caching. Tot slot beschikt Nginx ook over loadbalancing met health checks, fastCGI, SCGI en uWSGI en virtuele servers die gebaseerd zijn op een naam en/of IP-adres.
Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!