van Vimexx op 19-07-2018
Accelerated Mobile Pages, vaak afgekort tot AMP, is een initiatief van Google, welke in 2015 werd geïntroduceerd. Het idee achter Accelerated Mobile Pages komt echter niet van Google alleen! Ook Twitter en tal van uitgevers, zoals The New York Times en BBC, zijn bij de introductie van AMP betrokken geweest. In het kort zijn deze pagina’s een afgeslankte vorm van de meeste pagina’s vol interactieve elementen, die we tegenwoordig op websites vinden. Op een AMP is zijn deze interactieve elementen weggenomen, waardoor er statische pagina’s overblijven. Met name voor uitgevers biedt dit kansen!
Redenen voor het gebruik van AMP
De introductie van Accelerated Mobile Pages kan gekoppeld worden aan het feit dat Google een steeds hogere snelheid wenst van websitehouders. Niet voor niets, worden websites met een hoge laadsnelheid doorgaans hoger in de zoekresultaten geplaatst. Ook met deze AMP’s probeert Google het surfgemak voor haar gebruikers te verbeteren. Doordat de pagina’s in een afgeslankte vorm worden aangeboden en er gebruik wordt gemaakt van “caching”, zijn pagina’s veel sneller in te laden en dus eerder te bekijken voor bezoekers.
Herkennen van een AMP in de zoekmachine
Wanneer je naar bepaalde nieuwsitems zoekt binnen Google, zal je al snel opvallen hoe de Accelerated Mobile Pages worden aangeduid. Bij deze AMP’s staat een klein “lightning bolt”-icoontje, met daarnaast de afkorting AMP. Let wel, je zal die icoontje alleen zien als je op je mobiele telefoon of tablet naar een website surft. Daarbij moeten er AMP’s worden aangeboden voor de ingevoerde zoekterm.
Zelf AMP gebruiken op je website
Lijkt het je interessant om zelf ook Accelerated Mobile Pages voor je website te ontwikkelen? Houd in dat geval rekening met verschillende aspecten, om je pagina’s als Accelerated Mobile Pages te kunnen laten aanmerken. Zo is het onder meer niet langer toegestaan om gebruik te maken van Javascript. Daarbij dien je in de header van de pagina’s een “rel=canonical” naar de desktopversie op te nemen. Nadat je de pagina geoptimaliseerd hebt als AMP, kun je de “DevTool” binnen Google Chrome gebruiken om de pagina te valideren.
Mocht je gebruik maken van Wordpress op je website, dan kun je een handige plug-in gebruiken. Er zijn verschillende plug-ins, die je pagina’s binnen Wordpress standaard “AMP ready” kunnen maken. Vergelijk het bijvoorbeeld met een plug-in als Yoast, die je helpt om een pagina “SEO ready” te maken, voordat je deze publiceert.
Tip: op de website van het AMP project vind je de exacte voorwaarden waaraan je pagina’s moeten voldoen om als AMP te kunnen worden aangemerkt.