van Vimexx op 30-05-2018
Als je voor het eerst een domeinnaam gaat registreren, is het niet zo vreemd dat je met veel vragen zit. Je bent zeker niet de enige: veel mensen die voor het eerst een domeinnaam registreren, benaderen ons met vele verschillende vragen.
Je mag altijd contact met ons opnemen als je een vraag hebt over domeinnamen in het algemeen of een specifieke domeinnaam, maar wellicht kan de informatie in dit artikel je ook verder helpen. In onderstaande alinea’s worden namelijk vijf veelgestelde vragen over domeinnamen beantwoord.
Vraag 1: wat is een goede domeinnaam?
Een goede domeinnaam moet aan enkele eisen voldoen. Ten eerste mag jouw domeinnaam niet in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden. Dit betekent dat je geen ongepaste domeinnaam mag registreren. Verder mag een domeinnaam enkel uit letters, cijfers en eventueel een liggend streepje bestaan. Andere leestekens zijn niet toegestaan.
Verder geven wij je het advies een korte en eenduidige domeinnaam te registreren die je gemakkelijk kunt onthouden en goed uit kunt spreken. En wil je niet dat jouw domeinnaam over een tijdje ‘over de datum’ is? Registreer dan geen tijdelijke domeinnaam, ofwel een domeinnaam met tijdsaanduiding. De domeinnaam loodgieterinhurenin2018.nl is in 2019 bijvoorbeeld niet meer relevant.
Vraag 2: welke extensie moet ik kiezen voor mijn domeinnaam?
Je mag helemaal zelf kiezen welke extensie jouw domeinnaam krijgt. Dit kan een .nl-extensie zijn, maar ook een .be-extensie, een .de-extensie of een .com-extensie. Vraag jezelf af op welke markt je je gaat richten, in het heden én in de toekomst. Ben je niet van plan je business de grens over te brengen? Dan heb je eigenlijk alleen een .nl-domeinnaam nodig. Je kunt andere extensies registreren om te voorkomen dat anderen dit doen, maar deze domeinnamen ga je waarschijnlijk niet zelf gebruiken.
Ben je van plan om over enkele jaren wél internationaal te gaan? Dan kun je alvast de domeinnamen registreren die je in dit geval nodig hebt, bijvoorbeeld met een .be-extensie, een .de-extensie of een .com-extensie. Houd bij het registreren van je domeinnaam rekening met de toekomst en je bent goed voorbereid op de uitbreiding van jouw business in het buitenland.
Vraag 3: wat moet ik doen als mijn domeinnaam al geregistreerd is?
Is de domeinnaam die jij wil registreren, al geregistreerd door iemand anders? Dan kun je deze niet opnieuw registreren. Jouw domeinnaam moet namelijk uniek zijn. Als je gewenste domeinnaam al geregistreerd is, heb je twee mogelijkheden. Ten eerste kun je ervoor kiezen een alternatieve domeinnaam te registreren. Dit kan een domeinnaam zijn die op jouw eerste keuze lijkt, maar ook een heel ander domein. Je vindt vanzelf wel een goede domeinnaam die nog vrij is.
Daarnaast kun je ervoor kiezen op de website van SIDN te kijken wie jouw domeinnaam precies geregistreerd heeft. Wellicht is deze persoon bereid jou de domeinnaam te verkopen. Benader de eigenaar van de domeinnaam en je komt hier vanzelf achter.
Vraag 4: is het mogelijk meerdere domeinnamen te registreren?
Ja, het is zeker mogelijk meerdere domeinnamen te registreren. Als je zou willen, kun je wel tientallen domeinnamen registreren. Houd er wel rekening mee dat iedere domeinnaam die je registreert, geld kost. Hoe meer domeinnamen je registreert, des te meer geld je moet betalen voor deze domeinen.
Ook moeten alle domeinnamen die je registreert, uniek zijn. Een domeinnaam die al bezit is, ofwel geregistreerd door een ander, kun je niet meer registreren. Deze kun je enkel van de huidige eigenaar van het domein overkopen.
Vraag 5: is het mogelijk een domeinnaam te registreren en deze niet te gebruiken?
Ja, je kunt een domeinnaam registreren zonder deze te gebruiken. Dit gebeurt regelmatig. Ten eerste zijn er veel ondernemers die de domeinnaam van hun nieuwe bedrijf alvast registreren, terwijl ze nog lang geen website hebben. Zij willen simpelweg zeker weten dat de domeinnaam nog beschikbaar is als hun website af is en registreren deze daarom alvast. Verstandig, zeker als je een domeinnaam wil registreren die andere mensen ook interessant kunnen vinden.
Daarnaast zijn er veel ondernemers die extra domeinnamen registreren, simpelweg zodat andere ondernemers dit niet kunnen doen. Heb je bijvoorbeeld de domeinnaam loodgieterinhuren.nl geregistreerd en wil je niet dat andere ondernemers vergelijkbare domeinnamen als loodgieter-inhuren.nl en eenloodgieterinhuren.nl gaan registreren? Dan kun je deze zelf vastleggen. Nu kan niemand anders de domeinen registreren. Door extra domeinnamen vast te leggen, kun je jouw bedrijf beschermen tegen concurrentie.
Houd er wel rekening mee dat je alle domeinnamen die je vastlegt, moet betalen. Ook als je niet al jouw domeinnamen gebruikt, betaal je gewoon de kosten van deze domeinen.
Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!