van Vimexx op 10-07-2018
Je runt een succesvolle webwinkel en je hebt het afgelopen jaar ontzettend veel gewerkt. Om even helemaal tot rust te komen van deze drukke periode, wil je een vakantie boeken. Maar wat moet je met je webwinkel doen in de periode dat jij lekker in het buitenland zit? Dat lees je in dit artikel. Zo geven we op deze pagina enkele praktische en organisatorische tips voor e-commerce ondernemers die graag een welverdiende vakantie willen boeken.
Tip 1: sluit je webwinkel niet
Veel e-commerce ondernemers sluiten hun webwinkel tijdelijk in de periode dat zij in het buitenland zijn. Dit lijkt misschien een logische keuze, aangezien je een webwinkel niet kunt runnen vanuit het strand in Spanje, maar toch is het beter je webwinkel niet te sluiten. In de periode dat je je webwinkel sluit, kun je namelijk helemaal niets verkopen.
Dit heeft invloed op je portemonnee op de korte termijn, maar ook zeker op de lange termijn. Klanten die je niet kunt helpen, gaan namelijk naar de concurrent. De volgende keer als zij nog eens willen shoppen, kloppen ze weer bij je concurrent aan. Zonde! Dit betekent namelijk dat je door je welverdiende vakantie niet enkel eenmalige klanten misloopt, maar ook vaste klanten aan je voorbij laat gaan.
Tip 2: laat je werk tijdelijk overnemen
Ken je iemand die je voldoende vertrouwt om jouw webwinkel tijdelijk over te nemen? Dan kun je deze persoon vragen je online shop te runnen in de periode dat jij op vakantie bent. Je kunt helemaal zelf kiezen wat deze persoon wel of niet in jouw naam mag doen. Je kunt hem of haar bijvoorbeeld telefoontjes laten beantwoorden, mailtjes laten sturen naar klanten en bestellingen laten opsturen, maar je kunt ook zelf mailtjes blijven beantwoorden en je tijdelijke vervanger alleen vragen pakketjes op te sturen.
Wat voor werkzaamheden je ook uitbesteedt: stel een uitgebreid en duidelijk draaiboek op voor je tijdelijke vervanger. Werkt je vervanger met dit draaiboek, dan weet je zeker dat hij of zij jouw webwinkel op de juiste manier runt. Ook slim: werk je tijdelijke vervanger een paar dagen in voor je op vakantie gaat.
Tip 3: geef aan dat je op vakantie bent
Je kunt er ook voor kiezen om geen tijdelijke vervanger aan te wijzen als je op vakantie bent, maar gewoon aan te geven dat je op vakantie bent. De bestellingen die in jouw vakantieperiode geplaatst worden, stuur je direct na je vakantie op. Sommige klanten zullen ervoor kiezen hun bestelling toch ergens anders te plaatsen. Andere klanten, die wel even kunnen wachten op de levering van hun bestelling, doen dit niet. Zij shoppen gewoon bij jou en wachten netjes tot je terug bent van je vakantie en je hun bestellingen op kunt sturen.
Tip 4: blijf je mail beantwoorden
De klanten die toch besluiten iets te bestellen in je online shop, zitten hoogstwaarschijnlijk met veel vragen. Want wanneer wordt hun bestelling geleverd? En hoe zit het met retourneren? Kunnen ze korting krijgen op hun bestelling door de langere levertijd? Je telefoon kun je tijdelijk afsluiten als je in het buitenland zit, maar mailtjes blijf je wel beantwoorden. Je wil namelijk wel goed bereikbaar zijn voor de klanten die bereid zijn wat langer te wachten op hun bestelling, omdat jij op vakantie bent.
Tip 5: geef korting om de klant te compenseren
Ben je twee weken op vakantie, dan moeten je klanten beduidend langer wachten op hun aankopen. Je kunt hen hiervoor compenseren, bijvoorbeeld met een mooie korting van 10 procent. Klanten die de langere levertijd eigenlijk iets te lang vinden, kunnen zo toch over de drempel getrokken worden om een bestelling te plaatsen. Een korting van een paar euro is toch mooi meegenomen. En voor jou is het beter om wat korting te geven, dan veel bestellingen mis te lopen door een langere levertijd.
Tot slot: wees duidelijk!
Een belangrijke tip die wij je mee willen geven, is dat je te allen tijde duidelijk moet zijn tegen de klant. Geef aan dat je op vakantie bent en daarom niet zo snel kunt leveren. Geef ook aan wat dit precies voor de klant betekent: wanneer kan hij of zij de levering verwachten? Hoe duidelijker je bent, des te minder vragen je krijgt. En dit is gunstig, want dit betekent dat jij tijdens je welverdiende vakantie toch minder mailtjes hoeft te beantwoorden.
Neemt iemand jouw online shop tijdelijk over? Dan hoef je dit niet aan te geven bij iedere klant. Wel kun je ervoor kiezen grote klanten te informeren dat er tijdelijk iemand anders is die de telefoon op zal nemen of mailtjes zal beantwoorden. Zeker als de klant grote waarde hecht aan het direct communiceren met jou als eigenaar van de online shop, is het verstandig even aan te geven dat jij tijdelijk niet beschikbaar bent.
Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!